Wespennest

Wespennesten kunnen voor veel overlast en gevaar zorgen. Wespensteken kunnen namelijk erg pijnlijk zijn en soms zelfs gevaarlijk. Wanneer u vermoedt dat er zich in of rondom uw huis een wespennest bevindt is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Op deze pagina vertellen we u hoe u een wespennest kunt herkennen en wat u ertegen kunt doen.  

Hiërarchie wespennest 

Binnen een wespennest zijn er twee belangrijke rollen – de koningin en de werkers. De koningin begint in het voorjaar met de bouw van een nest, waar zij de eerste eitjes in legt. Daar komen werksters uit, die vanaf dan het nest verder bouwen. De koningin kan zich dan weer volledig storten op het leggen van eitjes. Werkers gaan op zoek naar eten. Aan het eind van de zomer zitten er in een nest verschillende koninginnen. 

Overlast wespen 

Wespen zullen steken als ze zich bedreigd voelen, of als ze voelen dat het nest in gevaar komt. Vooral tegen het eind van de zomer worden wespen erg agressief. Sommige nesten kunnen wel duizenden wespen bevatten. Het is dus zaak om deze aan te pakken, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor mensen. Het beste moment daarvoor is het voorjaar of de vroege zomer; dan is een nest nog niet op z’n grootst en bent u de grootste ellende voor.  

Hoe herkent u een wespennest? 

Zonder wespen geen wespennest. Wanneer u dus merkt dat er rondom (of in) uw huis opvallend veel wespen vliegen, dan heeft u waarschijnlijk een nest in de buurt. Hoe sneller u er achter komt, hoe beter; dit beperkt overlast en de kans om gestoken te worden.  

Wespen bouwen hun nest van gekauwd hout. U vindt nesten vaak op een beschutte plek met een snelle uitgang; denk bijvoorbeeld aan een dakrand, zolder, schuur of garage. Ook spouwmuren zijn graag gebruikte plekken. De precieze locatie van een nest kunt u te weten komen door goed op te letten waar wespen vandaan en naartoe vliegen. Soms kunt u ze ergens de muur in zien kruipen. 

Grootte wespennest 

Het nest zoals dat door de koningin wordt gebouwd is vaak het formaat van een golfbal. Dat kan al snel 30 centimeter doorsnee worden, of nog meer. Een kolonie bestaat eind zomer vaak uit duizenden wespen. 

Wanneer steken wespen?

Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen; het is een verdedigingsmechanisme. Ook wanneer ze denken dat hun nest in gevaar is, slaan ze toe. Ze kunnen dan in zwermen aanvallen.  

Wespen jagen op insecten om daarmee de wespenlarven in het nest te voeden. De larven scheiden een zoetstof uit dat gegeten wordt door de wespen. Tegen het eind van de zomer zijn er geen larven in het nest en gaan de wespen op zoek naar zoetigheid elders. Die komen ze in overvloede tegen op terrassen, barbecuefeestjes, tijdens de picknick, of gewoon tijdens een borrel in de achtertuin. 

Tips tegen wespensteken

I

Dek eten en drinken af 

I

Was buiten je handen en mond regelmatig 

I

Laat geopende blikjes en flesjes niet onbeheerd achter 

I

Draag geen sterke of zoete parfum 

I

Blijf kalm en raak niet in paniek 

I

Sla wespen nóóit weg 

Bestrijding wespennest

Wanneer u last heeft van een wespennest, kies dan altijd voor een professioneel bestrijdingsbedrijf. Het inzetten van middelen die bij supermarkt, drogist of bouwmarkt te verkrijgen zijn, is minder effectief dan professionele bestrijdingsmiddelen. Bovendien weten ervaren bestrijdingstechnici precies hoe zij op een veilige manier een wespennest en de overlast daarvan kunnen aanpakken.  

Neem daarom contact op met BPB Reusel als u last heeft van een wespennest in of rondom uw huis, garage, schuur of bedrijfspand.  

De meest voorkomende wespensoorten:

  • Gewone wesp (Vespula vulgaris) 
  • Duitse wesp (Vespula germanica) 
  • Franse veldwesp (Polistes dominula)
  • Hoornaar (Vespa crabro)

     

Wespennest feitjes

R

Wordt gesticht door een koningin 

R

Het nest kan tot wel 50 cm groot worden 

R

Komt u vooral tegen in beschutte plekken 

R

Wordt maar één jaar gebruikt 

R

Kan tot wel 7000 wespen bevatten 

Adres

Molenberg 54
5541 RN Reusel

Telefoon

06-30333591 (Peer)
06-36162992 (Marijn)

E-mailadres